Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 17. Helmikuuta 2017

Paula Salmelan Present tarjoaa tilaisuuden läsnäoloon Serlachius-museoissa

Kuvanveistäjä Paula Salmelan Present on tilanneinstallaatio, joka antaa katsojalle mahdollisuuden läsnäoloon ja hiljentymiseen. Näyttelytila muuntuu mielen tilaksi, jossa vesi ja maa kuvaavat elämän kiertokulkua. Present avautuu yleisölle Serlachius-museo Göstassa lauantaina 18.2.

Present on kolmas osa Paula Salmelan (s.1965) aiemmin toteuttamiin tilanneinstallaatioihin Kosketus (2007) ja Luottamus (2007), joissa taiteilija oli itse läsnä ja osa teosta. Present sisältää näyttelytilaan projisoidun maiseman ja vesielementin, johon maisema heijastuu. Luonnon pysähtynyt rauha sallii katsojankin pysähtyä ja hiljentyä. – Ohitamme ihmisiä ja itsemme usein pysähtymättä. Presentin tarkoituksena on aidon, läsnä olevan kohtaamisen tarjoaminen.

Näyttelyssä paikalla oleva taiteilija pyrkii rauhoittamaan olemuksensa niin, että hänen levollinen läsnäolonsa voi parhaimmillaan tarttua muihinkin. Jokainen kävijä kohtaa taiteilijan omalla tavallaan ja luo tilaan henkilökohtaisen taidekokemuksensa.

Presentin sisältö ja sanoma on aineeton. Hiljaisuus ja vähäeleisyys on samalla kannanotto tähän päivään, joka vastaa ympäröivän maailman ärsyketulvaan usein vielä suuremmalla määrällä ärsykkeitä. Presentin maisemavideossa liikkuvat ainoastaan pilvet ja pienessä tuulenvireessä värisevä lehti.

Paula Salmelan tilanneinstallaatiot ovat syntyneet taiteilijan vastauksena pohdintoihin taiteen materiaalisuudesta. – Nykyinen kuvanveisto on hyvin vahvasti sidoksissa materiaaliin. Pystyn itsekin tekemään muotokuvan melkein mistä tahansa, mutta entäpä, jos materiaalia ei ole? Miten silloin voi toteuttaa taidekokemuksen, joka jää katsojaan?

Presentin elementit maa ja vesi edustavat Salmelalle elämän kiertokulkua ja siihen liittyvää muutosta. – Kaikki muuttuu koko ajan. Ihminenkin muuttuu solutasolla elämänsä aikana aivan toiseksi. Tämä teoskin voi muuttua näyttelyn aikana toisenlaiseksi, jos näyttää siltä, että siihen on syytä, hän kertoo.

Katsoja luo oman taidekokemuksensa

Mäntässä syntynyt ja Porvoossa nykyisin asuva Paula Salmela on entiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kinesteettisenä ihmisenä hän kertoo hahmottavansa asioita kehon ja tekemisen kautta. Näiden kokemusten pohjalta syntyi hänen ensimmäinen tilanneinstallaationsa Kosketus. Siinä hän  kosketti näyttelyyn tulleita katsojia niskaan tai hartioihin ja kuvasi tilanteen kynäkameralla. Kamera näytti tapahtuman samaan aikaan suurella screenillä katsojan edessä. Näyttelyn aikana Salmela kosketti yli 1 500 vierasta. Läheskään kaikki eivät halunneet heitä kosketettavan. Se oli heidän valintansa ja kokemuksensa näyttelystä.

Luottamus-tilanneinstallaatio oli hyvin erilainen. Siinä Paula Salmela roikkui kuukauden keskellä näyttelytilaa punaisten hihnojen varassa vaakatasossa. Hän oli pukeutunut mustiin ja makasi silmät kiinni ja puhumattomana. Hän halusi tietää, millaisia ajatuksia liikkumaton hahmo synnytti katsojissa. Useimmat alensivatkin ääntään näyttelytilaan tullessaan ja kiersivät tilan seinänvieriä pitkin.

Present-näyttelyn on kuratoinut Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne, joka kiinnostui Salmelan aiemmista näyttelyistä ja niiden sisältämästä filosofiasta. Salmela on tiettävästi Suomen ainoa tilanneinstallaatioita tekevä taiteilija. Hän on myös ottanut käyttöön kyseisen ilmauksen.

Näyttelyyn liittyvä kirja Present ilmestyy noin kuukauden sisällä.

Present on avoinna Serlachius-museo Göstassa 18.2.–28.5.2017.
Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18.


Lisätiedot:
Paula Salmela, p. 050 545 0365, paula_salmela@yahoo.com
Laura Kuurne, p. 044 269 6677, laura.kuurne@serlachius.fi
www.paulasalmela.com