Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Kuukauden helmi

Kuvanveistäjä, professori Emil Wikström toimi vuosina 1933–1942 Serlachiuksen taidesäätiön varapuheenjohtajana ja taideasiantuntijana. Valettu pronssimitali oli Wikströmin 50-vuotislahja Gösta Serlachiukselle. Mitalia on tiettävästi olemassa vain tämä yksi, uniikki kappale.

Katso kuva suurempana

  • Wikstro-m-GS-mitali-a_2.jpeg

Helmikuu 2014

Till min vän Gösta Serlachius från Wiika
– Emil Wikströmin Gösta Serlachius -mitali

Vuonna 2014 muistetaan 150-vuotissyntymäjuhlaansa viettävää kuvanveistäjä Emil Wikströmiä (1864–1942), ystävien kesken Wiikaa. Nuoren Wikströmin varhainen tukija oli Mäntän tehtaiden perustaja, kauppaneuvos G. A. Serlachius. Serlachius-suvun ja taiteilijan yhteistyö jatkui vuorineuvos Gösta Serlachiuksen aikana. Tuolloin Mänttä sai kaksi monumenttia, G. A. Serlachius muistomerkin Koskelanlammen rantaan ja Serlachius-suvun hautamuistomerkin Mäntän hautausmaalle.

Kuvanveistäjä, professori Emil Wikström toimi säätiön perustamisvuodesta 1933 alkaen kuolemaansa, vuoteen 1942 asti Gösta Serlachiuksen taidesäätiön varapuheenjohtajana ja taideasiantuntijana. Wikströmille Serlachius oli ennen muuta taidemesenaatti, mikä käy ilmi Wikströmin suunnittelemasta Gösta Serlachiuksen henkilömitalista.

Valettu pronssimitali oli Emil Wikströmin 50-vuotislahja 26.4.1926 syntymäpäiväänsä viettäneelle Gösta Serlachiukselle. Mitalia on tiettävästi olemassa vain tämä yksi, uniikki kappale.

Mitalit ovat taide-esineitä, jotka ovat sukua veistotaiteelle ja numismatiikalle eli rahataiteelle. Perinteiset mitalit ovat pyöreitä kuten kolikot, mutta eroaavat niistä sikäli, ettei mitaleilla ole rahan vaihtoarvoa, vaan ne ovat muistoesineitä.

Mitalissa on aina kaksi puolta. Serlachius-mitalin etupuolelle (averssi) on kapiteelein, isoin kirjaimin kirjoitettu henkilön nimi ja kuvattu Gösta Serlachiuksen profiili kääntyneenä vasemmalle.

Takasivulla (reverssi) on roomalaisin numeroin vuosi ”XXVI” sekä kapiteelein ruotsiksi sana ”APRIL”, mikä viittaa Gösta Serlachiuksen syntymäkuukauteen, mutta myös kevääseen. Takasivulta löytyvät Serlachiuksen syntymä- ja 50-vuotisjuhlavuodet arabialaisin numeroin ”1876” ja ”1926”.

Myös takasivun keveästi asteleva, liehuvahelmainen nainen liittyy Gösta Serlachiuksen henkilöön allegorisesti. Neito on kevään symboli, ehkä myös taiteen muusa, joka kantaa toisessa kädessään runsauden sarvea, yltäkylläisyyden ja vaurauden vertauskuvaa ja toisessa kukkakimppua, kevään ja kauneuden vertauskuvaa.

Patinoinnin jälkeen mitaliin on lisätty kaksi kaiverrusta. Takasivulta alhaalla on taiteilijan nimi ja mitalin valmistumisvuosi. Sylinteripinnasta löytyvä kaiverrus kertoo taiteilijan ja hänen mesenaattinsa suhteesta: “Till min vän Gösta Serlachius från Wiika” eli Ystävälleni Gösta Serlachiukselle Wiikalta.

 

Marjo-Riitta Simpanen
Tutkija, taidehistorioitsija