Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Tiistai 31. Maaliskuuta 2015

Luomisen iloa lapsista senioreihin

Assistentti Elina Linkopuu kertoo tekemisen äänistä ja onnistumisen riemusta.

Serlachius-museoissa on kuulunut viime aikoina erityisen paljon innokkaiden koululaisten puheensorinaa, kun Pirkanmaan palkintorahoilla on tuotu linja-autoilla pirkanmaalaisia koululaisia tutustumaan museoihimme. Olemme saaneet vieraaksi monia muita kouluryhmiä ja varauskalenterin mukaan lisää ryhmiä on tulossa vierailulle museoihin.

Taidemuseo Göstassa koululaiset ovat pohtineet opastuksillani sekä työpajoissani Malli ja hullu kuvailija -näyttelyn mukaisesti miltä tuntuisi olla mallina taideteoksessa. Olemme yhdessä miettineet, mikä on saattanut olla Hugo Simbergin Veljekset-maalauksen mallien lempiruoka, kenties spagetti vai kalakeitto? Tai mikä on ollut veljesten haaveammatti, onko heistä tullut lääkäreitä, kirjastovirkailijoita vai taiteilijoita? Emme tunne veljesten henkilöhistoriaa, mutta onneksi myös taiteen katsomisessa saa käyttää luovuutta.

Itselleni parhaita hetkiä ovat olleet ne tilanteet, joissa kertomistani asioista on syntynyt hauskoja keskusteluhetkiä vieraiden kanssa. Olemme miettineet koululaisten kanssa Ville Lenkkerin valokuvien innoittamina, miksi palomiehet ovat tauolla, vaikka talo palaa taustalla? Huomaamatta museovierailuissa on yhdistynyt sanataide ja kuvataide saumattomasti toisiinsa.

Työssäni oppaana ja työpajojen ohjaajana rohkaisen omakohtaiseen taiteen tulkitsemiseen ja tekemiseen. Työpajat saatetaan mieltää vain koululaisille kohdistuvaksi toiminnaksi, mutta kuluvan talven aikana pidin myös senioreille veistostyöpajoja. Veistosten teon yhteydessä todettiin, että ohjattu omin käsin yhdessä tekeminen antaa mahdollisuuden kokeilla uusia asioita, joita ei välttämättä arkielämässä muuten tulisi tehneeksi.

Työpajoissa kuulemalleni ”En mä osaa. Mä oon niin….” -vakiolauseelle sanon yleensä vasta-argumentiksi: ”Nykytaiteessa on vähän sääntöjä ja pakkoja. Kannattaa kokeilla. Voitte yllättyä positiivisesti.” Lopputulokset ovat tekijänsä näköisiä – yhtä arvokkaita kaikki. Kenties pienen rohkaisun jälkeen kukin löytää itselleen uuden mieluisan toimintamuodon.

Gustaf-museon tutun paperipajan rinnalle on tullut uuden museorakennuksen myötä taidemuseolle oma työpajoihin ja erilaisiin tilanteisiin tarkoitettu pedatila, jonka ikkunoista avautuu upea maisema Göstan puistoon ja puuarkkitehtuuriin. Istuin kerran pedassa lumoutuneena, melkein unohtaen työt, katselemassa syysauringon nousun heijastuksia vastapäiseltä ikkunaseinältä. Näky oli huikea, kuin parhaasta impressionistisesta maalauksesta.

Syksyllä tutustutin opettajan pyynnöstä valinnaisen kotitalouden oppilaita Göstan arkkitehtuuriin, ja he valmistivat koulussa käynnin aikana nousseista havainnoista piparkakkutaloja. Joulun alla pedatila muuntautui piparkakkuarkkitehtuurin näyttelysaliksi. Tämän lisäksi tilaa on jo käytetty mm. kokouksissa, Käsityökoulu Näpsän kirjontapajana ja perhepäivien ohjelmissa.

Edellisen perhepäivän viuhkatyöpajassa oli tekijöitä niin paljon, että tuoleja ei riittänyt kaikille osallistujille. Viuhkojen valmistamisen ohjaamisessa aika vilahti ohitse nopeasti ja pian huomasin olevani siivouspuuhissa. Aikaisemmin taidemuseo Göstassa ei ollut omaa työpajatilaa, vaan pedagoginen toiminta keskittyi lähinnä näyttelysaleihin. Tulevaisuudessa taide jalkautuu entistä enemmän museon näyttelysaleista konkreettiseksi tekemiseksi pedatilassa, joka täyttyy kaiken ikäisten tekemisten äänillä ja onnistumisen riemulla.

Elina Linkopuu
Assistentti, opas