Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Tiistai 3. Maaliskuuta 2015

Taiteen ja tavaran äärellä

Suunnittelija Johanna Liukko elää tavaroiden maailmassa.

Kesäkuukaudet lähestyvät, ja myös museokaupassa valmistaudutaan taidematkailijavirran saapumiseen Mänttään ja Serlachius-museoille. Kaupan varastoja täydennetään tutuin ja uusin myyntituottein. Töitä tehdään sen eteen, että kauppamme ovat sesongin koittaessa parhaimmassa terässä.

Göstan paviljongin avattua ovensa kesäkuussa myös museokaupan osalta alkoi uusi aikakausi: Gustaf-museon kaupan rinnalle valmistui 80 neliön museomyymälä Göstan paviljongin aulaan, lipunmyynnin yhteyteen. Viisi kuukautta ennen talon avajaisia hypähdin mukaan tähän kuvioon ja aloitin molempien kauppojen toiminnoista vastaavana suunnittelijana.

Tästä saakka työpäiväni ovat pyörineet vahvasti tavaroihin liittyvien asioiden ympärillä.

Valitsen ja tilaan tavaraa: kirjoja, julkaisuja, kortteja, paperituotteita, lahjatavaraa, koruja, tekstiilituotteita, leluja, makeisia ja niin edelleen. Huolehdin siitä, tuotteet päätyvät hinnoiteltuina hyllyyn ja järjestyksessä varastoihin. Suunnittelen ja annan suunniteltavaksi tuotteita. Vertaan hintoja, arvioin laatua ja materiaaleja, pyörittelen mallikappaleita ja vedosehdotuksia. Hyväksyn. Myös reklamoin ja palautan. Työhöni kuuluu paljon muutakin, kuten kaupan talousasioiden hoitoa, mutta leijonanosan ajasta ja ajatuksistani olen tavaroiden maailmassa.

Ehdottomasti mielenkiintoisinta on Serlachius-museoiden omien taidetuotteiden suunnittelu, joka etenkin kesää kohti mentäessä pitää rattaat pyörimässä. Kassi tai sateenvarjo, johon on painettu taidekokoelmamme Gallen-Kallela, on uniikki tuote, joka kiinnostaa ja herättää huomiota ja jota ei saa omakseen muualta. Se vie käyttäjänsä matkassa viestiä museon kokoelmista ja näyttelyistä – koko brändistä. Omat taideaiheiset tuotteet antavat kaupan valikoimalle ainutlaatuisen särmän.

Äskettäin olen hakenut sopivaa aihetta painettavaksi lasten palapeliin, miettinyt kuvavalintoja taidekalenterin lehdille ja pohtinut, mitkä teokset sopisivat kassiin, jonka bongasimme museokauppamessuilta Ranskasta.

Omin tuotteiden suunnittelussa kaikki lähtee liikkeelle hyvästä ideasta. Joskus lähtökohtana on maalaus, jonka voi luontevasti kuvitella koristamaan jotain tuotetta. Toisinaan löytyy mielenkiintoinen tavara, josta lähden kehittelemään omalla ilmeellä toteutettua tuotetta.

Jos idea tuntuu alkutunnustelun jälkeen edelleen toimivalta, seuraavana vaiheena on sen jatkojalostaminen yhteistyökumppanin kanssa. Suunnittelutyö vie oman aikansa, ja itse tuotantovaihe kestää useimmiten viikkoja. Koko prosessin kesto on tavallisesti jopa kuukausia.

Joskus käy niin, ettei hyväkään idea kanna maaliin saakka, ja sen joutuu hyllyttämään. Vastaan voivat tulla liian korkeat tuotantokustannukset tai kiemuraiset kuvankäyttöoikeudet.

Haasteita huolimatta taideaiheisten tuotteiden työstäminen on se herkullisin siivu työtehtävissäni. Haen ja puntaroin sopivia aiheita taidekortteihin ja painokuviksi mitä erilaisimpiin tavaroihin aina kukkaroista tarjottimiin, ja samalla saan tutustua mielenkiintoisesta näkökulmasta taidekokoelmaamme. Tuhannet teokset ovat upea lähtökohta ideoimiseen.

On hienoa, kun saa oman työnsä lopputuloksen konkreettisesti käsiinsä. Hienoa on myös jäädä odottamaan, kuinka moni museovieras tarttuu uuteen Serlachius-tuotteeseen.

Tervetuloa tutustumaan museokauppojemme tarjontaan avoimin aistein!

Johanna Liukko
Suunnittelija