Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 20. Syyskuuta 2019

Gerard Byrnen näyttely In Our Time avautuu Serlachius-museoissa

Irlantilaisen Gerard Byrnen (s. 1969) videoinstallaatio In Our Time luo ajankuvaa kuvitteellisen amerikkalaisen radioaseman arjesta ja herättää kysymyksiä radiolähetysten, pop-musiikin ja kollektiivisen muistin välisistä suhteista. Näyttely avautuu yleisölle Serlachius-museoissa 21.9.

In Our Time oli tilausteos Skulptur Projekte Münsteriin Saksaan vuonna 2017. Sen jälkeen kiitetty teos on ollut esillä New Yorkissa, Dublinissa, Wienissä ja Tukholmassa. Serlachius-museoiden näyttely on Byrnen ensiesiintyminen Suomessa. Näyttelyn on kuratoinut Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne.

Byrnen teoksessa amerikkalaisen kaupallisen radioaseman juontaja hoitaa päivittäisiä rutiinejaan joskus 1970–80-luvuilla. Päivää rytmittävät toistuvat mainokset, uutiset, säätiedotukset ja popmusiikki. Teos luo kiehtovan luupin, jonka retrohenkinen miljöö imaisee mukaansa. Kamera tarkentaa radioaseman runsaisiin yksityiskohtiin: vinyyleihin, kasetteihin ja mikrofoneihin samalla kun ikimuistoiset popklassikot soivat. Nostalgiaan uponnut kävijä saattaa kuitenkin havahtua, kun juontajan ilmoittama kellonaika on sama kuin museoiden eikä radiolähetyksen sisällössä kaikki täsmää. Teos muistuttaa katsojaa, ettei se ole lineaarinen kertomus, vaan taiteilijan käsikirjoittama teos.

In Our Time -teosta on esitetty kirjastoissa, gallerioissa ja museoissa. Niillä on Gerard Byrnen mukaan samanlainen tärkeä rooli kuin radiolla kaikille yhteisinä julkisina paikkoina, joissa voi vapaasti jakaa omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan.

Teos herättää kysymyksiä ajasta ja yhteisöllisyydestä: miten populaarikulttuuri muokkaa kokemustamme aikakaudesta? Mitä oikeastaan voimme yhteisönä jakaa ja menetämmekö jotain yhteisestä kokemuksestamme suoratoistopalveluiden, podcastien ja kohdennetun mainonnan myötä?

Gerard Byrne sanoo kiinnostuneensa radiosta ajan pienoismallina. Radiolähetys on olemassa ajassa, sillä on reaaliaikaa muistuttava luonne ja se muodostuu säännöllisin välein toistuvista elementeistä. Kuulija laittaa radion päälle yleensä kesken lähetyksen, kuuntelee hetken ja lopettaa kuuntelun. Lähetys kuitenkin jatkuu poiketen harvoin tutusta rakenteestaan.

Gerard Byrne asuu ja työskentelee Dublinissa. Hänen visuaalisesti rikkaat ja moniulotteiset työnsä valokuvan, elokuvan, teatterin ja videoinstallaatioiden parissa käsittelevät usein ajan ja kuvan välistä suhdetta.