Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 22. Helmikuuta 2019

Serlachius-museoissa avataan kolme uutta näyttelyä

Serlachius-museoissa avataan perjantaina 22.2. peräti kolme näyttelyä yhtä aikaa. Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide levittäytyy sekä Gustaf-museoon, että Göstaan. Näyttely pohjautuu Serlachius-museoiden tutkijan Helena Hännisen tekemään pitkäaikaiseen luettelointi- ja tutkimustyöhön, jonka myötä Ehrströmin taiteilijapariskunnan laaja taiteellinen jäämistö on saatu tutkijoiden ulottuville ja näyttelyksi.

Harvinaisen monipuolinen taiteilijapari Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) ja Eric O. W. Ehrström (1881–1934) vaikuttivat Suomessa 1890-luvulta 1930-luvulle. Lapseton pariskunta testamenttasi koko taiteellisen jäämistönsä Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle 1930-luvun puolivälissä.

Gustaf-museossa esillä oleva näyttely esittelee Eric O. W. Ehrströmin taideteollisuutta, yhteistyötä Gösta Serlachiuksen kanssa sekä pariskunnan yhteisiä projekteja. Näyttelyn on kuratoinen Helena Hänninen. Taidemuseo Göstan näyttely keskittyy erityisesti Olga Gummerus-Ehrströmin tuotantoon. Sen on kuratoinut Visavuoren museonjohtaja Pälvi Myllylä.

Arkistot avasivat sisällissodan tapahtumia

Gustaf-museossa avataan Johanna Lecklinin näyttely Olipa kerran, tässä paikassa, joka pureutuu Suomen historian kipupisteeseen, sisällissotaan liikkuvan kuvan teoksen ja valokuvien kautta. Johanna Lecklin tutki ja työsti näyttelyään Serlachius-residenssissä Mänttä-Vilppulassa vuosina 2017 ja 2018.

Hän etsi Serlachius-museoiden arkistosta sisällissotaan liittyvää materiaalia: valokuvia, kirjeitä, kortteja ja haastatteluja. Videoteoksessa kaksi tyttöä pohtii sisällissotaa pelatessaan lautapeliä Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918. Tutkija tarkastelee punaisten naisten ja lasten kohtaloita sisällissodan ajoilta, yhteiskunnan kahtiajakautumista ja vihollisen epäinhimillistämistä.

Pieni näyttely väristä tarjoaa tietoa väreistä

Taidemuseo Göstassa avautuva Kaukana viileä varjo – Pieni näyttely väristä herättelee väreihin liittyviä aistimuksia ja kokemuksia. Miten näemme värit ja miten ne meihin vaikuttavat? Näyttely nostaa esille värinkäytön helmiä Serlachiuksen taidekokoelmasta. Mukana on myös lainateoksia sekä museokokoelmista että nykytaiteilijoilta.

Pedagogiseen näyttelyyn liittyy seinätekstejä ja multimedia, joiden avulla katsoja voi syventää tietoaan väreistä, niiden eri merkityksistä ja historiasta. Näyttelyn on kuratoinut Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne yhdessä väripedagogiikkaan perehtyneen luokanopettajan Hannele Karppinen kanssa.