Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Perjantai 9. Kesäkuuta 2017

Antti Oikarinen – Maalauksia

Kuvanveistäjä Antti Oikarinen (s. 1974) leikittelee näyttelyissään käsitteillä veistos, maalaus, pohja ja pinta. Hänelle maalauksen tekeminen on aina eräänlainen käsitteellinen julkilausuma. Hän toivookin, että väittäessään teostaan maalaukseksi, katsojalla tapahtuisi ajatuksen tasolla jotain mielenkiintoista.

Oikarisen mukaan hänen Maalauksia-näyttelynsä Serlachius-museo Göstassa sisältää tavallaan kaksi näyttelyä. Ensimmäiseksi katsoja näkee erilaisille levyille maalattuja yksinkertaisia maalauksia. Tarkkaan katsoen myös vanerit ja muut levyt osoittautuvat maalauksiksi.

– Jos sitä ei huomaa, tulee nähneeksi vain ensimmäisen näyttelyn. Silloin taidekokemuksen laatu riippuu siitä, pitääkö tällaisista minimalistisista maalauksista. Luultavasti tämä näyttely on useimmille aika tylsä. On ollut mielenkiintoista, antoisaa ja outoa miettiä, millaisia maalauksia teokseni esittävät. Olen yrittänyt saattaa teokseni kiinnostavuuden ja tylsyyden rajalle – saada aikaan jonkinlaisen merkityksellisyyden tunnun ilman oikeaa merkityksellisyyttä, hän kertoo.

Oikarinen itse määrittelee itsensä kuvanveistäjäksi, sillä hänen näkökulmansa tekemiseen on lähes aina kolmiulotteinen.

– Tämä pätee myös Maalauksia-näyttelyyn. Minulle sen teokset ovat hyvin esineellisiä, ja niillä on merkityksellinen kolmas ulottuvuus. Tällä tavalla ajateltua teokset ovat siis veistoksia, joiden materiaali on maalauspohja ja akryylimaali, ja ne esittävät erilaisille levyille tehtyjä maalauksia.

Käsitetaiteilija hyödyntää illuusioita

Oikarinen sanoo olevansa käsitetaiteilija siinä mielessä, että hänen tekemisensä pohjalla on aina taideteoksen olemukseen liittyvä kiinnostus. Hänen taiteensa on muuttunut vuosien varrella ja se muuttuu edelleen jatkuvasti. Hän suhtautuu taiteeseen tutkimusmatkailijan uteliaisuudella. Työn alla on aina jotain uutta ja tuntematonta.

– Materiaalisesti ja välineellisesti olen tehnyt monenlaista taidetta. Yhteistä tälle kaikelle on pohjalla piilevä kysymys siitä, mitä jokin on. Urani alussa taiteelliset tavoitteeni liittyivät uteliaisuudesta syntyvien fiilisten ilmaisuun. Sittemmin olen alkanut miettiä yhä enemmän sitä, millaisia asioita taideteokset ovat.

– Operoin ennen kaikkea ideoiden parissa. Viimeaikaiset ideat ovat vaatineet paljon käsityötä toteutuakseen haluamallani tavalla.

Antti Oikarinen ei ajattele kuvaavansa arkisia asioita, vaan erilaisia taiteellisia valintoja ja mahdollisuuksia. Vaikka hän onkin joskus tehnyt vaikkapa aidon näköiset tikapuut tai johdonpätkän, hän on ajatellut niiden tulevan ymmärretyiksi mahdollisina taideteoksina tai -tekoina, jotka viittaavat readymade-taiteeseen.

– Illuusio yksinään ei ole minulle kiinnostava tekijä, mutta ajatus teoksesta joka esittäisi toista teosta, on tuntunut avaavan mielenkiintoisia skenaarioita. Näiden ideoiden parissa työskennellessä illuusio on ollut hyvä apuväline.

Matemaatikosta kuvataiteilijaksi

Antti Oikarinen valmistui Oulun yliopistosta filosofian maisteriksi 1998 pääaineenaan matematiikka. Hän opiskeli ensin teoreettista fysiikkaa, mutta päätyi graduvaiheessa matematiikan osastolle. Valmistumisen häämöttäessä häntä alkoi kuitenkin epäilyttää riittäisikö pitkäjänteisyys tutkijan työhön.

– Olen aina ollut kiinnostunut myös taiteesta ja väännettyäni gradun väkisin valmiiksi menin Limingan taidekouluun, jonka jälkeen pääsin Kuvataideakatemiaan. Taiteeseen ja tieteeseen liittyy samantapaista luovuutta. Taiteessa pidän siitä, että vastuu suhteessa todellisuuteen on huomattavasti tiedettä lievempää.

Oikarinen on halunnut pitää matematiikan ja taiteen erillään toisistaan, eikä hän ole koskaan tehnyt yhtään teosta matemaattisista lähtökohdista.

– Kuitenkin tietty matematiikan kanssa samansuuntainen ajattelutapa on varmasti aina läsnä myös taideprojekteissani. Olen kiinnostunut siitä mitä tai millaisia asiat ovat. Ajattelen hyvin paljon erilaisten mahdollisten määritelmien ja niistä johdettavien seuraamusten avulla, samaan tapaan kuin matematiikassa. Taiteessa tulee ajateltua kuitenkin aivan erilaisia asioita, kuin matematiikassa, hän toteaa.

Antti Oikarisen Maalauksia on avoinna 10.6.–17.9.2017 Serlachius-museo Göstassa.

www.anttioikarinen.com