Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Torstai 11. Kesäkuuta 2015

Ensimmäinen vuosi takana

Talousjohtaja Juha Roponen iloitsee Göstan paviljongin ensimmäisestä vuodesta ja kertoo säätiön taloudellisista kuulumisista.

Noin kaksi vuotta sitten kirjoitin Göstan paviljongista otsikolla Vuosi vielä ja vuosi sitten otsikolla Viiden vuoden projekti huipentuu.  Loistavien suunnittelijoiden ja rakentajien taidonnäyte on osoittautunut käytännössäkin toimivaksi. Mikä parasta, myös museovieraat ovat lähes poikkeuksetta olleet tyytyväisiä näkemäänsä ja kokemaansa.

Paviljongin valmistumisen jälkeen museoissamme on vieraillut lähes 120 000 kävijää, näistä Göstassa yli 80 000.

Paviljongin avajaiset olivat ainutlaatuinen tapahtuma. Yli 800 vierasta kansoitti museon, puiston ja Taavetinsaaren. Puistoon pystytetty suuri valkoinen teltta kattokruunuineen ja esiintymislavoineen otti loistavasti vastaan avajaisvieraat. Juhlan kuluessa kiinnitin huomiota siihen, että vastaan käveli poikkeuksetta hymyileviä ihmisiä.

Avajaisten lisäksi vuoteen on mahtunut monia erilaisia tapahtumia: uusien näyttelyiden avajaisia, konsertteja, Food Camp, luentoja, seniorikahvitteluja ym.

Pelkästään heinäkuussa Göstassa vieraili yli 25 000 kävijää, ja joinakin päivinä talon kapasiteetti oli äärimmillään niin sisätilojen kuin pysäköinninkin suhteen. Nämä vilkkaat päivät antoivat kuitenkin hyvää kokemusta tulevaisuutta varten, ja jo tulevana kesänä museokävijät tulevat huomaamaan muutoksia tapahtuneen. Ensimmäinen iso muutos tulee eteen jo Joenniemeen saavuttaessa: pysäköintialue laajentuu heinäkuun aikana noin 50 auton lisäalueella. Muita suurempia muutoksia on ainakin ravintolapalveluissa. Autereen tuvassa on mahdollisuus ruokailla, ja paikkamäärää on kasvatettu lisäämällä ulkona olevia asiakaspaikkoja. Edellä mainittujen lisäksi museovieraat tulevat huomaamaan joukon muitakin pieniä muutoksia. Muun muassa ulkoalueille on lisätty penkkejä ja opasteita.

Uusi talo on tuonut myös muutoksia, joita museovieras ei välttämättä huomaa tai tule ajatelleeksi. Serlachius-museoiden henkilöstökulut ovat nousseet vuodesta 2013 vuoteen 2015 peräti 54 prosenttia. Tällä hetkellä museo työllistää kokopäiväisesti 39 henkilöä ja lisäksi tunti- ja sesonkityöntekijöitä niin, että henkilötyövuosia kertyy jo yli 45. Näiden lisäksi työllistämme välillisesti noin 20 henkilöä kiinteistönhoito- ja ravintolapalveluissa. Kesän sesonkiaikana suoraan ja välillisesti työssä on yli 80 henkilöä. Museotoiminnan kokonaiskustannukset ovat kasvaneet kolmessa vuodessa (2013–2015) peräti 49 prosenttia. Edellä mainittujen lukujen lisäksi tulee vielä yli 20 miljoonan euron museoinvestointi. Tämä kaikki on tapahtunut yleishyödyllisesti taidesäätiön omilla varoilla.

Lopuksi haluaisin esittää suuret kiitokset museovieraille siitä, että olette näin runsaslukuisesti olleet todistamassa Göstan paviljongin ensimmäistä toimintavuotta. Toinen suuri kiitos menee projektin läpivieneelle suunnittelija- ja rakennusryhmälle. Olette tehneet loistavaa työtä, ja sen tulokset on nyt nähty myös käytännössä. Kolmas iso kiitos kuuluu omalle henkilökunnalle ja yhteistyökumppanien työntekijöille. Teidän kanssanne on ollut ja tulee olemaan ilo työskennellä!

Juha Roponen

Talousjohtaja