Serlachius museot

Käykää rohkeasti
pidemmälle

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Serlachius-museot ovat avoinna kesällä 1.6.–31.8. joka päivä 10–18, talviaikaan 1.9.–31.5. ti–su 11–18.

Sulje

+358 (0)3 488 6800 | Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2 | Gösta, Joenniementie 47 | Mänttä

Avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. ti-su klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18


Käykää rohkeasti
pidemmälle

Maanantai 21. Lokakuuta 2013

Serlachius-museoilta verkkojulkaisu vanhoista kartoista

Serlachius-museoiden uusi verkkojulkaisu tarjoaa historiasta kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua suomalaisen paperiteollisuuspaikkakunnan, Mäntän vanhoihin karttoihin, suunnitelmiin ja ilmakuviin vaikka omalta kotitietokoneelta.

Mänttä historiallisissa kartoissa -verkkojulkaisu sisältää 202 karttaa ja kuvaa. Karttojen ja kaavasuunnitelmien lisäksi mukana on runsaasti ilmavalokuvia Mäntästä. Ensimmäiset valokuvat on otettu 1920-luvulla, tuoreimmat ovat vuodelta 2010.

Idea verkkojulkaisuun tuli Mäntän entiseltä kaupungingeodeetilta, diplomi-insinööri Markku Pohjalta. Hän ryhtyi eläkkeelle jäätyään tutkimaan Mäntän paikannimien historiaa. Samassa yhteydessä tutuiksi tulivat niin vanhat kartat kuin arkistotkin. Tutkimustaan varten hän otti yhteyttä Serlachius-museoihin, joissa säilytetään G.A. Serlachius Osakeyhtiön vanhaa arkistoaineistoa.

– Karttajulkaisu eteni vauhdilla, ja erityisen tärkeäksi tämän projektin tekee yhteistyö museon ja ympäröivän yhteisön välillä. Idea julkaisusta tuli museon ulkopuolelta ja se toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Markku Pohjan kanssa, Leena Leiman korostaa.

Serlachius-museoilla on käytössään tietokanta, jonka avulla aineisto oli mahdollista julkaista.  Museoiden kokoelmia on saatettu sähköiseen muotoon ja tallennettu tietojärjestelmään yli kymmenen vuoden ajan. Lähes kaikki museon arkistotietokannat onkin muutettu selainpohjaisiksi. Näin tutkijat pääsevät tutustumaan aineistoihin tilaamalla käyttäjätunnuksen arkistopalvelun kautta. Yhteistyössä  teknisenä asiantuntijana on ollut Oy Communication Pro Ab.

Markku Pohjan mukaan Mäntän vanhat kartat ja kaavasuunnitelmat kertovat 1650-luvulta alkaen kiinnostavaa historiaa, joka on monilta osin päässyt lähes unohduksiin.

– Esimerkiksi Mäntän koskikannaksesta vuodesta 1787 lähtien laaditut kartat kertovat, että 1820-luvulle saakka Keurusselkä purkautui alapuoliseen vesistöön peräti kolmen kosken kautta. 1820-luvulla keskimmäistä koskea perattiin voimakkaasti Keurusselän tulvien vähentämiseksi. Samalla kaksi reunimmaista uomaa kuivui, hän kertoo.

Karttalähteet: Kansallisarkisto, Maanmittauslaitoksen arkistokeskus, Serlachius-museoiden piirustusarkisto sekä Mänttä-Vilppulan kaupungin arkisto.


Verkkojulkaisuun voi tutustua osoitteessa http://kokoelmajulkaisut.serlachius.fi/piirustukset

(Kerttajulkaisun toimivuudessa on havaittu ongelmia Windowsin uusimman Internet Explorer 10 -nettiselaimen kanssa. Suosittelemme käyttämään tässä yhteydessä toista selainta kuten Firefox, Safari tai Google Chrome!)